Poctivě a chutně

Toto jídlo je možné brát jako velmi vydatnou polévku nebo i jako omáčku. Výsledná konzistence bude tedy na vašem rozhodnutí. Jedná se o další v řadě hustých polévek, které jsou u nás tak oblíbené. Přiznám se, že tuto podobu mám moc ráda a spadá do kategorie rychlého a efektivního vaření. Tato zeleninová polévka bude zcela variabilní podle zeleniny, kterou doma zrovna budete mít, ale rajčata a baby špenát jsou její podmínkou.

Zeleninová polévka s rajčaty, špenátem a jasmínovou rýží

Počet porcí:4
Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:
3 středně velké mrkve
3 řapíky celeru
1 plechovka drcených rajčat
3-4 hrsti baby špenátu
1 střední cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky koření Itálie
½ lžičky tymiánu
Hrubozrnná sůl
Vícebarevný pepř
¾ hrnku jasmínové rýže
Olej
800 ml vývaru
1-2 lžičky třtinového cukru (nemusí být)

Postup: Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme (cibuli najemno, mrkev na kolečka a řapíkatý celer na menší kousky). V hrnci si rozpálíme olej, na kterém si zesklovatíme cibulku, pak přidáme česnek (celý stroužek) a mrkev s řapíkatým celerem přidáme koření (Itálie, tymián) a zeleninu opečeme. Přidáme drcená rajčata a vše promícháme. Pokud jsou rajčata kyselá (záleží na značce, kterou použijete) tak přidáme 1-2 lžičky cukru, pokud není třeba, tak nepřidáváme.
Zeleninu zalijeme vývarem a přidáme jasmínovou rýži. Osolíme a opepříme. Vše promícháme a na středním plameni vaříme cca 10-15 minut, tedy do změknutí zeleniny a uvaření rýže. Těsně před koncem vaření přidáme opraný a okapaný baby špenát a vše promícháme. Pokud je třeba tak na závěr dochutíme solí a pepřem.